


Voedselallergie
Als u een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding, zoals koemelk, kippenei, pinda’s, noten of soja. Bij een allergische reactie zijn de meest voorkomende symptomen galbulten en jeuk, benauwdheid, diarree, hoesten en overgeven.

Kruisallergie
Als u een kruisallergie heeft, betekent dit dat uw lichaam geen onderscheid kan maken tussen sterk vergelijkbare eiwitten van verschillende herkomst. Iemand met hooikoorts kan bijvoorbeeld een allergische reactie op bepaalde fruitsoorten, groenten of noten krijgen. De klachten, zoals jeuk, roodheid, zwelling en heesheid, treden dan binnen enkele minuten na het eten in het mond- en keelgebied op.

Voedselintolerantie
Als u voedselintolerantie heeft, reageert het lichaam op de voeding zonder dat het afweersysteem daarbij betrokken wordt. Omdat het lichaam bepaalde bestanddelen uit de voeding niet kan verteren, ontstaan klachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of juist obstipatie. De meest bekende intolerantie is lactose-intolerantie.
Nadat bij u allergie is vastgesteld, is de volgende stap om een geschikt dieet op te stellen. Samen kijken we welke voeding geëlimineerd moet worden en door welke producten die moet worden vervangen zodat u geen tekorten oploopt.
Bij een intolerantie moeten de meeste mensen een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel binnen krijgen om een reactie uit te lokken. Die hoeveelheid verschilt per persoon. We kijken daarom niet alleen naar welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden, maar ook hoeveel van deze producten u wel kunt nemen zonder klachten te krijgen.