top of page
Dieetbegeleiding door diëtist bij allergieën, intoleranties en coeliakie. In Houten en Vreeland/Stichtse Vecht

Allergie en Intoleranties

Voedselallergie en voedselintolerantie zijn twee verschillende overgevoeligheidsreacties op voedsel. 

dieetbgeleiding bij voedselallergie

Allergie

Als u een voedselallergie heeft, maakt het afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding, zoals koemelk, kippenei, pinda’s, noten of soja. Bij een allergische reactie zijn de meest voorkomende symptomen galbulten en jeuk, benauwdheid, diarree, hoesten en overgeven.

voedingsadvies bij kruisallergie, Oraal Allergie Syndroom (OAS)

Kruisallergie

Als u een kruisallergie heeft, betekent dit dat uw lichaam geen onderscheid kan maken tussen sterk vergelijkbare eiwitten van verschillende herkomst. Iemand met hooikoorts kan bijvoorbeeld een allergische reactie op bepaalde fruitsoorten, groenten of noten krijgen. De klachten, zoals jeuk, roodheid, zwelling en heesheid, treden dan binnen enkele minuten na het eten in het mond- en keelgebied op.

voedingsbegeleiding bij voedselintolerantie

Voedselintolerantie

Als u voedselintolerantie heeft, reageert het lichaam op de voeding zonder dat het afweersysteem daarbij betrokken wordt. Omdat het lichaam bepaalde bestanddelen uit de voeding niet kan verteren, ontstaan klachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of juist obstipatie. De meest bekende intolerantie is lactose-intolerantie.

dieetbgeleiding bij coeliakie

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij glutenbevattende producten een ontsteking in de dunne darm ontlokken. Door deze ontsteking raken darmvlokken beschadigd en kunt u klachten als buikpijn, verminderde eetlust, een opgezette buik, vettige ontlasting, diarree of verstopping ontwikkelen. Daarnaast zijn er klachten die niet direct met de darm te maken hebben, waaronder chronische vermoeidheid, gewichtsverlies en een gevoel van ziek zijn. De diagnose coeliakie wordt gesteld door middel van een bloedonderzoek, eventueel gevolgd door een dunnedarmbiopsie.

Nadat bij u allergie of coeliakie is vastgesteld, is het zaak om een geschikt dieet op te stellen. Samen met u kijk ik welke voeding geëlimineerd moet worden en door welke producten die moet worden vervangen zodat u geen tekorten oploopt. 

Bij een intolerantie moeten de meeste mensen een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel binnen krijgen om een reactie uit te lokken. Die hoeveelheid verschilt per persoon. We kijken daarom niet alleen naar welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden, maar ook hoeveel van deze producten u wel kunt nemen zonder klachten te krijgen.

 

Zowel bij allergie als bij intoleranties geef ik u een passend persoonlijk advies.  

bottom of page