top of page
Individuele begeleiding door diëtist bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en het FODMaP-dieet. In Houten en Stichtse Vecht/Vreeland

PDS en het FODMAP-dieet

Omdat PDS bij iedereen verschillend is en omdat iedere PDS-patiënt anders reageert, is er niet één behandeling die bij iedereen werkt.

Het prikkelbaar darm syndroom (PDS), ook soms spastische darm genoemd, is een veel voorkomende chronische aandoening. De klachten die u kunt ervaren, zijn buikkrampen, buikpijn, winderigheid, diarree en/of verstopping, een opgeblazen gevoel en een opgezette buik. De aard van deze klachten is niet altijd duidelijk.  

Na het uitsluiten van mogelijke onderliggende ziekten door de huisarts of de MDL-arts gaan wij samen op zoek naar een mogelijk verband tussen voeding en klachten. Ook bespreken wij andere factoren die klachten van prikkelbare darmsyndroom kunnen triggeren of verergeren. Op basis van de uitkomsten stellen wij een plan van aanpak op. Als gespecialiseerd PDS-diëtist begeleid ik u stap voor stap naar een passend voedingspatroon dat in uw situatie optimaal werkt en voor u goed voelt.

Maak een afspraak voor het intakegesprek op locatie in Houten of Vreeland (Stichtse Vecht). Vervolgconsulten kunnen, indien u wenst, ook telefonisch plaatsvinden.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), FODMAP-dieet

Het laag FODMAP-dieet

Als FODMAP-diëtist kan ik u begeleiden bij het FODMAP-beperkt dieet. Het FODMAP-dieet laat vermindering van klachten zien bij gemiddeld 75 - 80% van de mensen met PDS, mits begeleid door een FODMAP opgeleide diëtist. 

Het FODMAP-dieet is een leerproces waarin u ontdekt welke voedingsmiddelen u klachten geven en hoeveel u ervan kunt verdragen. En dat is per persoon heel verschillend! 

Het laag FODMAP-dieet bestaat uit 3 fasen: de eliminatie, herintroductie en personalisatie. Tijdens de eliminatiefase worden alle producten die hoog zijn in FODMAP's (Fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden and polyolen) vemeden. Hierbij worden weggelaten producten vervangen door de juiste alternatieven, zodat u geen tekorten aan belangrijke voedingsstoffen oploopt. Deze fase mag maximaal 8 weken duren. Bij de volgende stap volgt u het dieet strikt, terwijl u de verschillende FODMAP-producten per groep herintroduceert om te testen waar u gevoelig voor bent. De laatste fase is bedoeld voor de optimalisatie van uw eetpatroon zodat u het gepersonaliseerde FODMAP-dieet kan blijven volgen zonder uw darmgezondheid in gevaar te brengen.  

Het FODMAP-dieet is geen ‘one-size-fits-all’ dieet. Elke fase moet worden afgestemd op de individu.

Fodmapdietist in Houten en Stichtse Vecht
Kwaliteitsregister Paramedici
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
bottom of page