top of page
Begeleiding door diëtist bij diverse eetpatronen, waaronder vegetarisch of vega, diverse diëten of intermittent fasting

Eetpatronen

Een eetpatroon is de dagelijkse keuze voor voedingsmiddelen die u dagelijks maakt vanwege overtuiging, duurzaamheid, ethiek, gezondheid of andere redenen. Het gaat dus om levenswijze. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van verschillende eetpatronen.

verantwoord vegetarisch voedingspatroon

Vegetarisch en veganistisch eten

Als u een vegetarisch eetpatroon heeft, eet u geen vlees of vis maar wel eieren en zuivel. Bij een veganistisch eetpatroon worden dan dierlijke producten vermeden. U kiest dan ook vaker voor meer plantaardige producten zoals granen, peulvruchten, noten, groente en fruit. In dit geval is het van belang om erop te letten dat u voldoende ijzer, calcium, zink, omega 3-vetzuren en vitamines A, D, B2 en B12 binnenkrijgt en dat uw zoutinname niet te hoog wordt. Daarnaast heeft u als vegetariër of veganist een hogere eiwitbehoefte. Hierbij is het essentieel verschillende eiwitbronnen te variëren.

buddha-bowl-dish-with-vegetables-legumes

Koolhydraatarm eten

Als u een koolhydraatarm eetpatroon heeft in verband met diabetes, de wens tot gewichtsverlies of andere gezondheidsredenen of doelen, eet u minder koolhydraten en meer vetten. Gevarieerd eten is belangrijk om te voorkomen dat u te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.  

intermittent fasting

Intermittent fasting

Als u aan Intermittent fasting doet, bijvoorbeeld om af te vallen, wisselt u periodes waarin u niet eet af met periodes waarin u wel eet. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Vaak ligt de nadruk op wanneer u eet en niet op wat u eet. Het is daarom van groot belang om volwaardige voeding krijgt op de dagen of tijdstippen dat u wel eet, om tekorten aan belangrijke voedingsstoffen op lange termijn te voorkomen.

Ik kijk met u mee of u met uw huidige eetpatroon risico heeft om deficiënties op te lopen. Op basis van uw voedingsvoorkeuren en behoeften gaan wij u voeding zo goed mogelijk optimaliseren.

bottom of page