Vegetarisch en veganistisch eten
Als u een vegetarisch eetpatroon heeft, eet u geen vlees of vis maar wel eieren en zuivel. Bij een veganistisch eetpatroon worden dan dierlijke producten vermeden. U kiest dan ook vaker voor meer plantaardige producten zoals granen, peulvruchten, noten, groente en fruit. In dit geval is het van belang om erop te letten dat u voldoende ijzer, calcium, zink, omega 3-vetzuren en vitamines A, D, B2 en B12 binnenkrijgt en dat uw zoutinname niet te hoog wordt. Daarnaast heeft u als vegetariër of veganist een hogere eiwitbehoefte. Hierbij is het essentieel verschillende eiwitbronnen te variëren.
Koolhydraatarm eten
Als u een koolhydraatarm eetpatroon heeft in verband met diabetes, de wens tot gewichtsverlies of andere gezondheidsredenen of doelen, eet u minder koolhydraten en meer vetten. Gevarieerd eten is belangrijk om te voorkomen dat u te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Intermittent fasting
Als u aan Intermittent fasting doet, bijvoorbeeld om af te vallen, wisselt u periodes waarin u niet eet af met periodes waarin u wel eet. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Vaak ligt de nadruk op wanneer u eet en niet op wat u eet. Het is daarom van groot belang om volwaardige voeding krijgt op de dagen of tijdstippen dat u wel eet, om tekorten aan belangrijke voedingsstoffen op lange termijn te voorkomen.
Ik kijk met u mee of u met uw huidige eetpatroon risico heeft om deficiënties op te lopen. Op basis van uw voedingsvoorkeuren en behoeften gaan wij u voeding zo goed mogelijk optimaliseren.