Vegetarisch en veganistisch
Als u een vegetarisch eetpatroon heeft, eet u geen vlees of vis maar wel eieren en zuivel. Bij een veganistisch eetpatroon worden dan dierlijke producten vermeden. U kiest dan ook vaker voor meer plantaardige producten zoals granen, peulvruchten, noten, groente en fruit. In dit geval is het van belang om erop te letten dat u voldoende ijzer, calcium, zink, omega 3-vetzuren en vitamines A, D, B2 en B12 binnenkrijgt en dat uw zoutinname niet te hoog wordt. Daarnaast is het essentieel verschillende eiwitbronnen te combineren om geen tekorten aan leucine, methionine of lysine te krijgen.
Koolhydraatarm
Als u een koolhydraatarm eet in verband met diabetes of andere gezondheidsproblematiek, gebruikt u minder koolhydraten en meer vetten. Gevarieerd eten met de juiste voedingskeuzen is dan zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eetpatroon toereikend blijft en geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Intermittent fasting
Als u aan Intermittent fasting doet, bijvoorbeeld om af te vallen, wisselt u periodes waarin u niet eet af met periodes waarin u wel eet. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Vaak ligt de nadruk op wanneer u eet en niet op wat u eet. Het is daarom van groot belang om volwaardige voeding krijgt op de dagen of tijdstippen dat u wel eet, om tekorten aan belangrijke voedingsstoffen op lange termijn te voorkomen.
Ik kijk met u mee of u met uw huidige eetpatroon risico heeft om deficiënties op te lopen. Op basis van uw voedingsvoorkeuren en behoeften gaan wij u voeding zo goed mogelijk optimaliseren.